Historien bakom firenze
Vad är schiacciata?
Brödet uppkom egentligen av en slump då det först och främst bakades innan man skulle baka det riktigt brödet för att få rätt temperatur på golvet. Man gjorde dessa tunna bröd så att insidan inte skulle förbli rå i vedugnarna som användes under den tiden. Resultatet blev det vi idag kallar för schiacciata ett toskanskt bröd likt focaccia fast tunnare och krispigare, toppas traditionellt enbart med salt och olivolja och bakas oftast rakt på golvet istället för på plåt. i Namnet kommer från det italienska verbet schiacciare som betyder att krossa vilket syftar till metoden man använder när man trycker ner fingrarna i brödet innan de bakas.
Det sägs att det finns någonstans runt 600 varianter på schiaccata och därför skiljer den sig lite beroende på vart någonstans man provar den. Våran schiacciata gör på en BIGA (italiensk fördeg) och våran målbild är en schiacciata som är lätt och krispig men som samtidigt är fluffig med ett bra inkrom. Den långjästa degen gör brödet lättsmält och ger en känsla av lätthet.
Vår vision?
På Firenze är målbilden att förmedla den där känslan som så många av oss älskar, lättsamheten av att vara i Italien, en plats där man tar livet med en klackspark och släpper alla bekymmer, därav citatet - Come se fosse in Italia - som om det vore Italien
Med det sagt så görs inte allt perfekt Italien därför har vi enligt oss tagit det bästa från Italien med en del influenser från Sverige.